4 Mayıs 2009 Pazartesi

Bahçenin Günlüğü Bitkiler Bedava Tıkla

İyi bir bahçıvan kışın da boş durmamalı. Yaz geldiğinde, komuşunun bahçesine bakıp da iç geçirmek istemiyorsanız, şimdiden başlayın çalışmaya… İşte size aralık takvimi.

3 Aralık

Ilıman iklim bitkilerinizi aşırı soğuktan korumak için, üzerlerini kalın ve kuru bir yaprak tabakasıyla örtün. Çimlerin üzerinde de kuru yaprak bırakmayın. Unutmayın ki, çürümüş yapraklar, mantar oluşumuna, çürümelerine neden olur.

6 Aralık

Çimleriniz karla kaplanırsa sakın üzerinde yürümeyin. Dağ gülü Rhododendron ve kamelyalarınız varsa, soğuktan korunmaları gerektiğini unutmayın. Toprak yüzeyini ağaç kabuklarıyla örtün. Fosfor ve potasyum içerikli zengin gübre takviyesi yapın. Ayrıca sadece bu bitkileri özel gübrelerle de besleyebilirsiniz.

9 Aralık

Yeni yıl hazırlıkları için, bahçedeki doğal süslerden faydalanabilirsiniz. Noel gülü adıyla bilinen Helleborus ya da kırmızı toplarıyla yılbaşı ruhunu yansıtan çobanpüskülü IIexler yetiştirin. Ayrıca toprak yüzeyini görünmemesi için, çiçekçilerden yosun, parlak küçük taşlar, ya da renkli çakıllar alabilirsiniz.

11 Aralık

Çuha çiçeklerini bahçeye dikmek için en uygun dönemdir kış ayları. Köklerinden daha büyük bir çukur kazın. Hava almaması için bastırın. İkinci fideyi hemen yanına değil, 10-15 santimetre uzağına dikin. Daha çok çuha çiçeğiniz olmasını istiyorsanız, köklerinden ayırıp çoğaltabilirsiniz.

15 Aralık

Balkonların da elden geçmesi gerek unutmayın! Soğuk bölgelerde taş ve betondan kaynaklanan soğuğu engellemek için, ılıman iklim bitkilerini fazla rüzgar almayan korunaklı bir yere çekin ve yerden biraz yükseğe alın. Ayrıca, iyice koruyabilmek için köpüklü ambaj naylonuyla kaplayın. Aman dikkat! Bu naylonun bitkiyle temas etmemesi gerekir.

18 Aralık

Saksılarınızın su giderlerini kontrol etmeyi unutmayın. Mutlaka açık olmaları gerekir. Tıkalı kaldığı takdirde, kökler donar. Ayrıca bitkilerinizin üşümesini engellemek için, saksılarınızın üzerlerini kuru yapraklarla örtebilirsiniz.

20 Aralık

Kışın bu soğuk günlerinde, bahçe ve balkonlarınızdaki bitkilerin hüzünlü havasından etkilenip, evinizin içini yalnızlığa terk etmeyin. Evinizi iç mekan bitkileriyle neşelendirin. Siklamen, açelya, Atatürk çiçeği, kalanşo, begonya ve orkideler… Hepsi de size enfes bir göz ziyafeti sunacak.

23 Aralık

Bitkilerinizin budamasını kuru bir havada yapın. Kalın ve ince dallı bitkiler için farklı budama makasları hazırlayın. Sıra geliyor temizliğe. Yanınıza çöp torbası ya da sepet alın. Bitki tarhlarınızdaki çok yıllık bitkilerin kurumuş dallarını ve solmuş çiçeklerini temizleyin.

27 Aralık

Bodur ağaç ya da dalları kurumuş ağaçların dallarını kalın dal makasıyla budayıp, temizleyin. Kestiğiniz dalları atmayın ve geri dönüşüm için mutlaka bahçenizin bir yerinde saklayın. Şeftali badem gibi meyve ağaçlarınızı, kış aylarında budamaktan kaçının. Onların budamalarını meyveler toplandıktan sonra yapmak gerekir.

30 Aralık

Elma ve armut ağaçlarının budamasını kış alarında yapabilirsiniz. Bu uygulamaya, ağacın dinlenme döneminde yapılan kuru budama da denir. Ancak bu işlemi yaparken dikkatli olunve don dönemine denk getirmeyin. Ağacınız ilkbahara doğru yeşillenmeye başladığında iyi meyve vermesi için bir budama daha yapmanız gerekecek.

Anahtar Kelimeler: bahçe, bahçe bakımı, bahçe bakımı günlüğü, bahçe bakımı hakkında, bahçe bakımı takvimi, bahçe bakımı tavsiyeleri, Bahçe Bitkileri, Bahçe Düzenleme, bahçe düzenleme hakkında, Bahçe Gübreleme, Bahçe Günlüğü, bahçe takvimi, bahçeler, bahçeler hakkında, bitki, bitki bakımı, bitki resimleri, bitkiler, gübreleme, peyzaj

0 yorum: