2 Mayıs 2009 Cumartesi

Elöve, Ali Ulvi Ödev İndir Muzik Dinle Bedava İndir

Elöve, Ali Ulvi
(1881 Selânik - 1975 İstanbul) Türk şairi. Öğrenim gördüğü Selânik'te öğretmenlik yaptı. Daha sonra İstanbul, Adana ve Bursa'da Türkçe öğretmeni olarak çalıştı. Gazi Eğitim Enstitüsünden emekli oldu. Türk Dil Kurumunda görev yaptı.

Çocuk edebiyatının ilk ürünleri olan ilk şiirlerini Selânik'te Çocuk Bahçesi adlı dergide yayımladı.

Gençlik Marşı'nın yazarı olarak adını ülke düzeyinde duyurdu.

Başlıca yapıtları şunlardır:

Çocuklarımıza Şiirler (1912), Türk Dili Grameri (1941), Türkçe Hekimlik Terimleri Üzerine Bir Deneme (1944).


Minnetoğlu, İbrahim
(1920 Malatya - 1993 İstanbul) Türk şairi ve yazarı. İstanbul Erkek Lisesinde, Hukuk Fakültesinde ve Gazetecilik Enstitüsünde okudu. Liseden sonra Yeni Sabah gazetesine girdi. Yataklı Vagonlar Şirketinde müfettişlik yaptı. Müfettişliği nedeniyle yaptığı gezilerinden yazarlığında yararlandı. Hergün ve Dünya gazetelerinde fıkralar yazdı. Minnetoğlu Kitabevini kurdu.

Başlıca yapıtları şunlardır:

Şiir kitapları; İstanbul'un Fethi (1953), Kıbrıs Destanı (1959), Ağvan (1960), Sevgiler (1969), Gezi Notları, Vagon Penceresinden (1960).


Abla
Büyük olan kız kardeş.
Saygın - sevgi gösterilen kız - kadın.
Eski konaklar da eski -tecrübeli kadın. Kalfa.




Talk
Doğadaki en yumuşak mineral. Sulu magnezyum silikat minerallerinden biridir. Beyaz, yeşilimsi şeffaf renklerde, kaygan, masif görünümlü ve çok yumuşak bir mineraldir. Sertliği Mohs sertlik cetveline göre 1-1,5 arasında değişir. Yoğunluğu 2,6-2,8 gr/cm3 arasındadır. Kristal sekli monokliniktir. Isı ve elektrik iletkenliği zayıf, ateşe dayanıklıdır. Yüksek sıcaklıklarda ısıtıldığında sertleşir. Asitlerle bozulmaz. Talkın ticari değeri olanları, saf talk minerali olduğu gibi, talk ve talkla birlikte bulunan dolomit, kalsit, kuvars, diyopsit, serpantin, manyetit, pirit, tremolit-aktinolit ve mika gibi minerallerin çeşitli oranlarda karışımı hâlinde olabilir. Başlıca kullanım alanı dericilik ve kozmetik sanayiidir.


Danimarka
Resmi adı Danimarka Krallığı'dır. Başkenti Kopenhag olan ülkenin nüfusu 5 181 567 (1998), yüz ölçümü 43 090 km2dir. Yönetim biçimi meşruti krallıktır. Para birimi Danimarka kronu, resmi dili Danimarkacadır. Halkın %93'ü Hristiyan, %7'si başka dinlerdendir. Kişi başına düşen milli geliri 33 191 $'dır. Zorunlu eğitim süresi 9 yıl, insanların ortalama ömrü 75 yıldır.

Ülkenin en büyük kenti Kopenhag, en yüksek noktası Yding Skovhoj'dur. Başlıca ırmakları Gudenaa, Stor, Varde ve Skjern'dir. Büyük gölleri Nissım Bedegning ve Limfjorden'dir.

Jutland yarımadasıyla irili ufaklı 500 adadan oluşur. Genellikle düzlük olan ülkenin ortalama yüksekliği 30 metredir. İklim Kuzey Atlantik akıntısının etkisi altındadır. Şubat ayı sıcaklığı 0 derece, temmuz ayı sıcaklığı 16 derecedir. Ülkede yazlar ılık, kışlar soğuk geçer.

Danimarka'nın yaklaşık %10'luk bir bölümü ormanlarla kaplıdır. Meşe, karaağaç, kayın, ıhlamur gibi yaprak döken ağaçlar doğal bitki örtüsünü oluşturur. Doğal kaynakları petrol, doğal gaz, balık, tuz, kireç taşıdır. Tarım ve hayvancılık ürünleri et, süt ürünleri, tahıl, patates, şeker pancarı, balıktır. Sanayi ürünleri makine, tekstil, kimyasal ürünler, mobilya ve elektroniktir. Ülkenin başlıca kentleri Kopenhag, Arhus, Odense ve Alborg'dur.

İLGİLİ KONULAR

Kopenhag


Turaç
Galliformes grubunun Phasianiadae ailesinin Francolinus türünden kuşların ortak adı. Kekliği andıran bu kuşların uzunlukları 25-40 cm civarındadır, iri gagaları, güçlü bacakları ve çoğunlukla kahverengi tüyleri olan bu kuşların erkeklerinin bacaklarında mahmuz bulunur. Ayrıca erkeklerinin kahverengi tepe tüyleri siyah lekelidir ve boynunda kızıl kahverengi halkalar bulunur. Dişileri erkeklere göre soluk renklidir. Asya'da ve Afrika'da yaşarlar. Türkiye'de de gittikçe soyu tükenmeye yüz tutan bu türler, Akdeniz'deki Düzleçam ormanlarında bulunan Turaç Üretme İstasyonunda, Kozan Çandık yöresindeki Turaç Koruma ve Üretme Alanında, Tarsus Okaliptüs Ormanı Turaç Koruma ve Üretme Alanında ve yine Tarsus Karabucak'ta Tarsus Üretme istasyonunda özel olarak korunup üretilmektedirler.


Dölyolu Akıntısı
Halk arasında beyaz akıntı; tıp dilinde ise; Gleet denilir. Arasıra görülen beyaz akıntı pek önemli değildir. Çünkü üşütmek, ruhi bunalım, uzun süren bir hastalık veya yüksekçe bir yerden düşmekten kaynaklanabilir. İç çamaşırında krem rengi beyazlıkta bir leke görülür. Kuruduğu zaman kahverengiye çalan sarı bir renk alır. Önce beyaz akıntının nedenini bulmak gerekir.




Taşer, Suat
(1919 İstanbul - 1982 İzmir) Türk şairi. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Yüksek Bölümünü bitirdikten sonra, Devlet Tiyatrosunda aktörlük, yönetmenlik, Ankara Radyosunda sunuculuk yaptı. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde öğretim görevlisi oldu. İzmir Devlet Tiyatroları Müdürlüğü yaptı. Devlet tiyatrolarının gelişmesine katkıda bulundu.

İlk şiirleri Servetifünun Uyanış'ta yayımlandı. Önceleri daha çok toplumcu şiirler yazdı. Daha sonra bireysel duygularını dile getirdi. Mizah şiirleri hemen hemen bütün sanat dergilerinde yer aldı. Tiyatro çalışmaları yaparken incelemelerle, çeviriler yaptı, eleştiriler yazdı. Gezi notları kaleme aldı.

Başlıca yapıtları şunlardır:

Şiir kitapları; Bir (1943), Hürriyet (1945), Merhaba (1952), Haraç Mezat (1954), İkinci Kurtuluş (1960), Hayret Beyin Serüveni (1968), Evrende Ellerimiz (1970), oyun; Aşk ve Barış (1961), Deli Dumrul (1962), inceleme (tiyatro); Üç Duvarlı Dünya (1951), Tiyatro Meseleleri (1953), Bir Dünya ki (1956), Konuşma Eğitimi (1962), Komedi Sanatı (çeviri, 1964), Sahneye Koyma Sanatı (1967), Bir Aktör Hazırlanıyor (1967), Bir Karakter Yaratmak (1981), gezi; Gönderilmeyen Mektuplar (1969), çeviri; Çayır Yaprakları (1951), Cesur Delikanlı (Saroyan, 1952), Bayırdaki Ev (Caldwell, 1953).


Mikrobiyoloji
Mikroorganizma adı verilen tek hücreli, algler, küfler, bakteriler ve virüsler gibi basit yapılı canlıları inceleyen bilim dalı. Mikrobiyoloji bu canlıların yapı ve işlevlerinin araştırılması, sınıflandırılmasının yanı sıra etkinliklerinin denetlenmesini ve bilimsel amaçlarla kullanılmalarını da kapsar.

Mikrobiyolojinin temelleri 19. yüzyılın ikinci yarısında atılmaya başladı. Louis Pasteur mayalanmada ve hastalıkların ortaya çıkmasında bakterilerin oynadığı rolü ortaya koydu. Alman doktor Robert Koch belirli mikroorganizmaların belirli hastalıklara yol açtığını kanıtladı.

Yirminci yüzyılın ortalarından bu yana mikrobiyolojide çok önemli ilerlemeler kaydedildi. Hastalık etkeni olan çok sayıda mikroorganizma saptandı ve bunların zararlı etkilerini denetleyen yöntemler geliştirildi.


Granitin İşletme Yöntemleri
Taş ocağı işletme yöntemleri bulunduğu yere göre farklılıklar gösterir. Granitin bulundugu alan tepe şeklinde ise yandan girerek basamak oluşturmak gerekir. Eğer topoğrafya düzse,işletme derine doğru inilerek yürütülür. Bu derinlik bazı işletmelerde 100 m yi geçmektedir.

İşletmeye başlamadan önce, granitin üzerinde bulunan toprak örtü yüzey alterasyonundan etkilenmiş kısım kaldırılmalıdır. Ayrıca rahatlama genleşmesimnden doğacak zorlukların önlenmesi içn 1-1.5 m genişliğinde kanallar açılır. Blok çıkarma işlemi içn çatlak sistemlerinden faydalanılabilir.Bu çatlaklar yeterli değil ise blok genişliğindeki hatlar boyunca açılan sondaj deliklerinde hafif patlatmalar yapılarak bloklar ana kütleden kopartılır. Diğer bir metodta blok kenarlarının tel testerelerle kesilmesidir. Bu metod diğerlerine göre daha pahalı fakat daha verimlidir.

0 yorum: